Sport hírek

Extrém kérések az edzőtáborokban? – a kedvencekkel sincs kivételezés

Szűcs Mihály először egy görög csapat edzőtáborozását szervezte meg Magyarországon, ma nincs olyan magyar élcsapat, amellyel ne dolgozott volna már együtt.

 

Az NB I-es csapatok legtöbbje elkezdte a felkészülést. Akad együttes, amelyik itthon készül a tavaszi szezonra, a legtöbb csapat azonban melegebb éghajlat felé veszi az irányt. Szűcs Mihály hosszú évek óta foglalkozik a csapatok utaztatásával, edzőtáboroztatásával.

Az idén 14 csapat edzőtáborozását szervezem, ebből négy első osztályú. A Fradi Portugáliába és Spanyolországba is megy, a Paks, a Debrecen és a Honvéd pedig Törökországba. Hosszú évekig Belek volt a helyszín, idén viszont Sidében lesz az edzőtábor, ez ár-érték arányban kedvezőbb a csapatoknak is” – monda a szakember.

Szűcs 25 éve kezdett el edzőtáborok szervezésével foglalkozni, sokáig Ciprus volt a fő helyszín, de 15 éve már Törökország az első számú célpont, a tökéletes pályaviszonyok és a kiváló szállodák miatt.

Starlight

Amikor elkezdtük, talán 30-50 pálya volt Side és Belek környékén, mostanra mintegy 300 pálya épült már. A szállodák is rájöttek, ha csak nyáron vannak nyitva, az kevés nekik, a zárt ház pedig a legdrágább. Ezzel, hogy télen futballcsapatok táboroznak náluk, biztos, hogy nem lesz veszteséges az évük” – mutatott rá Szűcs.

Először az Olympiakosz Volosz kereste őt meg még 1992-ben – a lányán keresztül –, hogy szervezzen nekik egy magyarországi edzőtábort. Akkor ráérzett, mostanra pedig szinte valamennyi élvonalbeli magyar csapattal kapcsolatban áll már.

Az egészet azért kezdtem el, mert szerettem volna valamit a sporthoz hozzátenni.Szerencsésnek tartom magam, hogy ezt csinálhatom és gazdaságilag is megéri. 5-6 éve senki nem foglalkozott ezzel, mostanra pedig már teljes iparág alakult ki rá, pedig nem könnyű. Egyszerre több csapat utazik, és minden csapattal ugyanúgy kell foglalkozni, ami akár 4-500 embert is jelent egyszerre. Minden csapat ugyanakkora figyelmet és törődést kap. Van kedvenc csapatom, de velük sem kivételezek”.

Szűcs MihálySzűcs MihályAz utazási irodát is működtető Szűcs elárulta, a magyar csapatoknak nem igazán szoktak extrém kéréseik lenni, de váratlan esetek – elszakadt cipő, begyulladt fog, súlyos sérülés – mindig nehezíthetik a munkáját.

A legsarkalatosabb pont, amiben én sem tudok segíteni, az időjárás. A magyarok a jó időért mennek délre, de ha esős időt fognak ki, az senkinek sem jó. Ami a legnehezebb ebben a munkában, hogy rajtam kívül 4-5 menedzser is dolgozik és mindenki a legjobb ellenfeleket akarja a csapatainak. Ilyen körülmények között 30-40 meccset leszervezni nem egyszerű” – mondta Szűcs, aki azt is elárulta, mostanra egy edzőtábor megszervezéséhez utazási irodás engedély és FIFA-licensz is kell, és ő mindkettővel rendelkezik.

Szűcs Mihály és Gera ZoltánGera Zoltán és Szűcs MihályUgyanakkor vannak irodák, amelyek nagyon olcsón szerveznek edzőtábort, és nem törődnek azzal, milyen lesz a játékosok hangulata, milyen a pálya. Ennek köszönhetően volt olyan csapat, amelyik olyan pályán edzett, ahol háló nélküli kapuk voltak és kutyapiszok tarkította a pályát.

Amikor a csapatok elmennek, és az edzők, vezetők megölelnek és megköszönik a munkámat, az óriási elégtétel. Annak idején, amikor Garami József még a Fradival edzőtáborozott itt, úgy köszönt el tőlem: „Te voltál a mezőny legjobbja. Ezért megéri csinálni.”